Bezienswaardigheden

Bezienswaardigeheden


BEZIENSWAARDIGHEDEN

Het grote aantal bezienswaardigheden op Curaçao maakt het eiland tot een populaire vakantiebestemming. Er is namelijk voor ieder wat wils, zichtbare geschiedenis, levendige cultuur, een bruisend nachtleven, indrukwekkende natuurgebieden, uitgebreide winkelmogelijkheden, geweldige duiklocaties en prachtige stranden.MONUMENTEN

Momenteel zijn er op Curaçao 870 gebouwen aangewezen tot beschermd monument. Hiervan staan er circa 800 in de historische binnenstad van Willemstad. Daarbuiten hebben circa 60 landhuizen en een aantal kerken, woonhuizen en grotere complexen een beschermde status.


De historische Binnenstad, die bestaat uit vier wijken, Punda, Otrobanda, Pietermaai en Scharloo, is samen met de haven van Willemstad UNESCO Werelderfgoed en herbergt 743 rijksmonumenten. Dit zijn meestal historische winkels en herenhuizen, maar er is ook een scala aan typische kleine huizen. 


Op de archeologische en historische plaatsen van Curaçao zijn overblijfselen te zien van menselijke nederzettingen en activiteiten die dateren uit de archaïsche tijd (vanaf 2500 v.Chr.).Toren


LANDHUIZEN

Een van de echte must sees als het aankomt op de bezienswaardigheden van Curaçao zijn de oude landhuizen op het eiland. Ze bevinden zich vaak in een prachtige natuurlijke omgeving, samen met wat meer bescheiden woningen en lokale architectuur. Ooit stonden er zo’n 160 landhuizen verspreid over Curaçao waarvan er nog zo’n 70 intact zijn. Een groot aantal is opgeknapt en heeft een nieuwe bestemming gekregen als woning, restaurant, likeurbrouwerij of hotel.

 

Vroeger was dat wel anders, in de 16e, 17e en 18e eeuw werden slaven hier gedwongen om keihard te werken op de omringende plantages. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 kwamen de plantages dan ook in de problemen, wat tot het verval van de landhuizen leidde.

 

De landhuizen van Curaçao (Papiaments: kas di shon (het huis van de heer) of kas grandi (het grote huis), waren de hoofdgebouwen van de plantages van het eiland. Door hun unieke koloniale architectuur en de verbondenheid met de geschiedenis vormen de landhuizen een belangrijk culturel erfgoed van het eiland.

 

Brievengat, Dokterstuin, Knip, Rooi Catootje, Pannekoek en Zuikertuintje. Het zijn maar een paar van die typische namen van de bekendste Curaçaose landhuizen. Iedere Curaçaoënaar en iedereen die wel eens op het eiland is geweest kent er wel een paar van naam of heeft op een of andere manier wel eens van ze gehoord. Net als vele andere huizen op het eiland zijn ze vaak geschilderd in de mooiste kleuren. Sommige klein, andere groot, maar alle landhuizen behoren nog steeds tot dé bijzonderheden, dé attracties en hèt cultureel erfgoed van het eiland Curaçao.

 

Landhuis Chobolobo

Een van het bekendste landhuis is Chobolobo, waar de destilleerderij Senior Co gevestigd is en waar de befaamde Curaçao likeur geproduceerd wordt. Met name de blauwe variant, Blue Curaçao, is wereldwijd een bekende likeur die vooral in cocktails gebruikt wordt.Landhuis

Kleurrijke wijken, turquoise zee en witte stranden, Curaçao is een vrolijk kleur eiland! Overal zie je het levendige Caribische sfeertje. Deze kleuren vind je ook terug in de Street Art, vooral in de wijken Otrabanda, Punda, Pietermaai en Scharloo zijn veel mooie kleurrijke muurschilderingen te vinden, een openluchtmusea met indrukwekkende Street Art van lokale en internationale kunstenaars.Street Art


STREET ART


SEA AQUARIUM

Dolphin Academy op Curacao maakt het mogelijk om met dolfijnen te zwemmen. Dit kan in open zee of in een lagune. De dolfijnen zijn getraind om in open water te zwemmen en contact met u te maken. Onder begeleiding van professionele trainers maakt u kennis met één van de bijzonderste diersoorten ter wereld.


De oceaan rondom Curaçao zit boordevol leven. Als u een boottocht maakt dan zou het zomaar kunnen dat u onderweg dolfijnen kunt spotten.

Het Sea Aquarium is uniek omdat alle aquaria in directe verbinding met open zee staan. Hierdoor wordt er een zo natuurlijk mogelijke omgeving voor de dieren gecreëerd geheel zonder kunstmatige hulpmiddelen.


Een bezoek aan het Sea Aquarium Curacao is niet alleen leuk, maar ook leerzaam voor jong en oud. U leert op interactieve wijze meer over dolfijnen, haaien, roggen, schildpadden en andere zeedieren. Het Sea Aquarium Curacao hoopt hiermee de noodzaak te benadrukken dat we verantwoordelijk met onze zeeën om moeten gaan.Flipper


GROTTEN VAN HATO

Aan de noordkant van Curaçao liggen vlak bij de internationale luchthaven de grotten van Hato. Binnen deze Hato Caves kun je goed zien dat Curaçao ooit onder de zeespiegel heeft gelegen. Vele decennia geleden is Curaçao boven water komen liggen. De grotten zijn sinds enkele eeuwen na het begin van onze jaartelling bewoond geweest door Ararwak indianen. Er zijn nu nog rotstekeningen zichtbaar die daar het bewijs van vormen. Tijdens het tijdperk waarin de slavenhandel floreerde gebruikten de slaven op Curaçao deze grotten als schuilplaats.

 

Sinds enkele jaren is een deel van de grotten onder begeleiding van een gids te bezoeken. Houd er rekening mee dat het in de grotten wel een sauna lijkt. Het is er warm met een hoge relatieve luchtvochtigheid. De rondleidingen worden overdag ieder heel uur gegeven en duurt zo’n 35 tot 40 minuten.

 

Je kunt ook het indianen pad lopen. Aan de hand van een twintigtal punten op dit pad krijg je uitleg over flora, fauna en zie je rotstekeningen die door indianen gemaakt zijn.Hato


CHICHI FACTORY

Chichi®, wat in het Papiaments betekend ''grote/oudere zus'' brengt de familie samen op een liefdevolle en zorgzame manier en is het rolmodel in de Caribische gemeenschap. Een sterke, trotse, wellustige Caribische vrouw.

 

De handgemaakte sculptuur toont zowel de levendigheid als de kracht van de oudere zus van het gezin. Tegelijkertijd toont het de openheid en openhartigheid van een oudere zus. Het is de persoon die de moeder ondersteunt, voor de kleine broers en zussen zorgt en veel verantwoordelijkheden neemt naast de ouders.


Chihi workshop

Verf het Chichi®-beeld naar keuze, klein, middelgroot of groot, of je nu een gelegenheid wilt vieren, je innerlijke muze wilt bevrijden of zelfs een souvenir wilt maken ter herinnering aan een onvergetelijke vakantie op Curaçao. Met het lokale team van ambachtslieden kun je je eigen Chichi® schilderen.Chichi


STRUISVOGEL FARM

In de Ostrich Farm vertrekt er meerdere keren per dag een één uur durende begeleide jeeptour die je langs de verschillende struisvogels op de boerderij brengt en wordt alles uitgelegd over de vogels. Ook mag je de dieren voeren, kun je op een struisvogelei staan én kun je diverse aapjes spotten.

 

De struisvogelboerderij is de grootste in zijn soort binnen het Caribisch gebied. De enorme vogels worden hier gefokt voor hun vlees, huid en beenderen. Het vlees wordt gegeten (zoals in het bijbehorende restaurant Zambezi), de huid wordt gebruikt voor tassen en schoenen, de veren dienen als decoratiemateriaal en van de botten maakt men sieraden.

 

Wie zin heeft kan na afloop een struisvogelomelet of uitsmijter eten in het restaurant. Weet je meteen hoe zo’n ei smaakt.Struisvogel


ALOE VERA PLANTAGE

Op de Aloë Vera plantage wordt deze geneeskrachtige plant in grote aantallen (ruim honderdduizend) verbouwd. De Aloë Vera gel uit de planten wordt gebruikt om huidverzorgingsproducten te maken. Ook vormt het de basis van een speciale Aloë Vera frisdrank die ook uitermate goed zou zijn voor de gezondheid. De winkel waar je deze producten kunt kopen is zes dagen per week geopend (op zondag gesloten), de rondleidingen vinden slechts beperkt plaats.
Aloe


BLUE ROOM

De Blauwe Kamer is een uniek natuurverschijnsel en een fantastische ervaring voor iedereen die goed kan zwemmen en niet bang is om een stukje onderwater en onder de rots door te zwemmen. De ingang tot deze verborgen grot bevindt zich namelijk onder de zeespiegel.

 

Eenmaal binnen reflecteert het blauwe water het zonlicht op de muren en het plafond een magisch effect. Het is raadzaam om snorkelspullen mee te nemen, want ook onderwater is het sprookjesachtig.

 

Om bij de Blauwe Kamer te komen kunt u wandelen, kanoën of een watertaxi nemen.

Op ongeveer 30 minuten lopen vanaf Playa Santa Cruz kom je aan op een rots. Om bij de grot te komen kun je van de zo’n 3 meter hoge rots springen, maar er is ook een mogelijkheid om naar beneden te klimmen. Als de zee kalm is kan je al een klein beetje naar binnen gluren, maar als er golven zijn zal je nooit zien dat er een grot is.

 

De route naar de Blauwe Kamer wordt best goed aangegeven, maar als je bang bent om te verdwalen, of je niet comfortabel voelt om zonder begeleiding de grot in te gaan, zijn er ook snorkel boottrips die je kunt boeken om naar deze bijzondere plek te gaan.


Blue room


RONDE MARKT (MARCHE NOBO)

In Punda vind je de Ronde Markt en de Marsche Bieu. Bij de ronde markt is zoals het woord al zegt een ronde markt waar een grote verscheidenheid aan producten te vinden is. Van groente, fruit, vis, lokaal eten en vele diverse souvenirs.

 

Wie op zoek is naar betaalbare en authentieke Curaçaose gerechten moet beslist een bezoekje brengen aan de Ronde Markt die ook wel New Market wordt genoemd.ronde market


DRIJVENDE MARKT (BARKU DI FRUTA)

Curaçao ligt op ongeveer zeventig kilometer varen van Venezuela. Omdat landbouw op het eiland Curaçao beperkt voorkomt en geïmporteerde groente en fruit in de supermarkten niet echt goedkoop te noemen is, is het voor Venezolaanse handelaren de moeite om met houten bootjes de oversteek naar Willemstad te maken om de verse groenten, fruitsoorten en vis hier te verkopen op de drijvende markt.

 

Dit gebeurt in het Waaigat aan de Sha Caprileskade in de wijk Punda. Hoewel de naam het wel doet vermoeden worden de goederen niet op bootjes aangeboden, maar in vaste kramen die voor de boten in een rij opgesteld staan. De sfeervol en Caribische gekleurde zeilen zorgen ervoor dat de producten beschermd worden tegen de brandende zon.

De drijvende markt begint redelijk vroeg in de ochtend en duurt tot het einde van de middag, waarna de bootjes weer huiswaarts keren richting Venezuela.

bootjes