Curaçao in het kort


Curaçoa in het kort


Bron: www.mycuracaoguide.com / www.wikipedia.org / www.curacaogids.nl / www.curacao365.nl

 

Curaçao is een tropisch eiland, gelegen in het zuidelijke deel van de Caribische Zee. Het vormt samen met Bonaire en Aruba de Benedenwindse Eilanden, ook wel de ABC-eilanden genoemd. De munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse gulden (ANG) en is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

 

Het eiland is 444 m², heeft een lengte van 61 kilometer en een breedte die varieert tussen de 5 en de 14 kilometer. Curaçao ligt op 75 km afstand voor de kust van Venezuela. De afstand tussen Nederland en Curaçao is 7.867 kilometer.


Klimaat

Het klimaat van Curaçao heeft een tropisch semi-aride steppeklimaat en een tropisch savanneklimaat. De meeste regen valt tussen oktober en december, het regensezoen. De passaatwinden brengen overdag verkoeling en brengen 's nachts warmte. De jaargemiddelde temperatuur is overdag 31,4°C en 's nachts 25,7°C. Het zeewater rond Curaçao is gemiddeld rond de 27°C.

 

Inwoners

Op 1 januari 2022 had Curaçao 151.066 inwoners. In 2010 woonden er 107 verschillende nationaliteiten op het eiland. De meerderheid van de Curaçaoënaars zijn voornamelijk afstammelingen van uit Afrika aangevoerde slaven (de Afro-Curaçaoënaars).

 

Plaatsen

Curaçao is opgedeeld in twee buitendistricten Bandabou en Bandariba en het stadsdistrict Willemstad. De bekendste wijken van Willemstad zijn Punda, Otrobanda en Pietermaai.

 

Taal

De meest gesproken taal is het Papiaments, de moedertaal van de Curaçaoënaars.

Nederlands was lange tijd de enige officiële taal, maar sinds 2007 zijn Papiaments, Nederlands en Engels gezamenlijk officiële talen.

 

Flora

De flora bestaat voornamelijk uit verschillende soorten cactussen, laag struikgewas en lage bomen. De Dividi is een van de bekendste bomen. Aloesoorten en agaven komen in verwilderde vorm voor. Daarnaast groeien er verschillende kruiden en komen er ook orchideeën voor.

 

In het westen van het eiland bevinden zich twee natuurgebieden, het gebied rond de Sint-Christoffelberg, het Christoffelpark en het park Shete Boak waar de ruige woeste zee tegen de rotsen slaat en waar diverse soorten zeeschildpadden voorkomen. Bij Sint Willibrordus met de zoutpannen van Jan Kok is er een natuurreservaat, waar felroze flamingo's voorkomen.

 

Fauna

De fauna bestaat voornamelijk uit 217 soorten vogels, hagedissen leguanen en diverse tropische insecten. In de grotten van Curaçao leeft een aantal vleermuissoorten die behalve op Curaçao en Bonaire nergens anders leven. Het koraalrif telt ongeveer 60 soorten koraal en in de zee rond het eiland leven ongeveer 350 soorten vissen.


Bezienswaardigeheden

Het grote aantal bezienswaardigheden op Curaçao maakt het eiland tot een populaire vakantiebestemming. Er is namelijk voor ieder wat wils, zichtbare geschiedenis, levendige cultuur, een bruisend nachtleven, indrukwekkende natuurgebieden, uitgebreide winkelmogelijkheden, geweldige duiklocaties en prachtige stranden. 

Hieronder een aatal bezienswaardigheden uitgelicht.